stellacentrum.sk logo
0904 75 75 75

5 potravín dokáže znížiť váš tlak aj za volantom!

Určite sa pri šoférovaní dostávate do situácií, keď vás "ide šľak trafiť". Stres spôsobuje nebezpečné zvýšenie krvného tlaku a to môže viesť nielen k tomu, že ho budete mať zvýšený už natrvalo, ale hrozí aj závažnými srdcovými problémami. Kým sa za volantom prestanete spravodlivo rozčuľovať a naučíte sa provokatérov na cestách predvídavo ignorovať, tak vyskúšajte to, čo radia odborníci. Dajte si na raňajky:

1. Ovsené vločky

Ovsené vločky už dlho známe svojimi pozitívnymi účinkami potrebnými pre svoje srdce zdravé. Bolo to však až v roku 1995, keď sa ovsené vločky dostali do oficiálneho zoznamu potravín, u ktorých je garantovaný blahodarný vplyv na srdce. Odvtedy ich producenti môžu tento údaj oficiálne zverejňovať aj na ich obale.

Ovsené vločky sú cenné pre svoj nízky obsah sodíka, minimum tukov a vysoký obsah vlákniny, ktorá je dôležitá aj pre správnu činnosť čriev.

2. Banány

Banány majú niekoľko zdravých vitamínov, ale hlavne vitamíny C a B-6. Telu dodajú tiež sacharidy, bielkoviny, vlákninu a horčík. Ale banány sú najviac vzácne vysokým obsahom minerálu, ktorý je jednou z najlepších vecí pre vaše srdce: draslíkom.

Draslík pomáha znižovať krvný tlak vyvažovaním negatívnych účinkov kuchynskej soli. Soľ viaže v tele veľa vody, čo môže byť problematické, ak ju vaše obličky nedokážu z tela dostatočne vylúčiť. Čím viac tekutín sa nachádza vo vašom tele, tým vyšší bude váš krvný tlak. Odborníci odporúčajú jesť banány skôr večer, v ranných hodinách by mohli u zdravého človeka znížiť tlak výraznejšie a vyvolávať tak mierny pocit únavy.

3. Zemiaky

Ak banány nemáte v obľube, je tu ďalšia potravina, ktorá ich priaznivé účinky na vysoký tlak plnohodnotne nahradí. Medzi ďalšie z bežne dostupných potravín, ktoré obsahujú dôležitý draslík patria totiž aj zemiaky. Už jediný väčší zemiak obsahuje približne 897 mg draslíka. To je 25 percent z odporúčanej dennej dávky!

No, pozor. Blahodarný vplyv zemiakov sa stráca ak ich budete konzumovať vo forme vyprážaných a osolených hranolčekov. Najlepšou formou sú varené v šupke, alebo pripravované iba v pare.

4. Horká čokoláda

Pre vaše srdce a tlak má tmavá čokoláda toľko výhod, že je to takmer až neuveriteľné. Verzia s obsahom 70-85% kakaa obsahuje v 100 gramoch pre telo dostatočný obsah vlákniny, železa, horčíka, medi, mangánu, draslíka, fosforu, zinku a selénu.

Výskum zistil, že horká čokoláda môže zlepšiť prietok krvi a znížiť krvný tlak. Rozsiahla štúdia z roku 2015 zistila, že pravidelná konzumácia 100 gramov horkej čokolády denne je spojená s nižším rizikom kardiovaskulárnych ochorení. 

Avšak pri jej konzumácii majte na pamäti, že 100 gramov je pomerne veľké množstvo a obsahuje približne 647 kalórií ako aj 42 g tuku a 24 g cukru. S tým pri celkovom dennom príjme treba jednoducho rátať a odoprieť si následne iné, menej zdravé, maškrty.

5. Čučoriedky a bobuľovité ovocie

Plody ako čučoriedky, jahody, maliny, černice... Všetko toto ovocie je spoľahlivým zdrojom polyfenolov, antioxidantov, stopových prvkov a vlákniny.

Za takmer 40 rokov výskumov sa jednoznačne dokázalo že vláknina súvisí so znížením krvného tlaku. Ale taž nedávno sa vedecky dokázalo, že v spojení s benefitmi bobuľovitého a lesného ovocia môže byť oveľa efektívnejšia.

Náš tip: najideálnejšie je ovsené vločky, servírovať v miske s bobulami čučoriedok, s kolieskami banánov a s jemnými hoblinami tmavej čokolády navrchu. Zvážte túto alternatívu a ráno pred jazdou autom môžete začať s jedlom, ktoré je najzdravším pre vaše srdce a ochráni vás pred stresom.

foto: pexels.com